(PDF) ARTICULATIILE pot fi | Andrei Rusu - tigerstudio.ro

Articulatiile pdf

Articulatiile

Scheletul capului; II. Scheletul trunchiului; III. Scheletul membrelor. Scheletul capului - etmoid neperechi craniul -sfenoid fig. Scheletul uman Fig. Craniul vazut articulatiile pdf fata Fig. Craniul vazut lateral - 7 cervicale - coloana vertebrala — - 12 toracale vertebre - 5 articulatiile pdf - 5 sacrale —sunt sudate osul sacrum - coccigiene - sunt sudate coccigele vestigiu al cozii la mamifere II.

Scheletul trunchiului - coaste — 12 perechi - I-VII — adevarate — cartilajul lor se articuleaza fig.

articulatiile pdf

Vertebra lombara 1. Primele 2 vertebre cervicale. Astfel atlasul se roteste in jurul dintelui axisului, permitand miscarea de rotatie a capului. Scheletul membrelor - mainii: - carpiene ale incheieturii fig. Se clasifică în: a. Cartilajele articulare. Suprafetele articulare ale oaselor implicate in articulatie sunt suprafete netede, acoperite de cartilaj hialin.

SINTEZA-SISTEMUL OSOS SI ARTICULATIILE

Cartilajul articular are rol de tampon ,amortizand presiunea data de greutatea corpului si socurile. Acesta usureaza alunecarea oaselor din articulatie la care contribuie si lichidul sinovial. Cartilajul articular nu este vascularizat, avand astfel o capacitate limitata de regenerare si cicatrizare.

articulatiile pdf

Distrugerea acestuia duce la disparitia miscarilor dintr-o articulatie anchiloza. Capsula articulara — este un manson fibros dispus in jurul articulatiei. Este bogat vascularizata si inervata. Rol: mentine oasele articulatiile pdf contact, protejeaza articulatiile de procesele patologice periarticulare si impiedica raspandirea lichidului sinovial in tesuturile vecine.

Delimiteaza cavitatea articulara si este captusita de membrana articulatiile pdf. Membrana sinoviala — este o foita subtire conjunctiva, neteda si lucioasa care captuseste fata interna a capsulei articulare. Rol: secreta lichidul sinovial lichid galbui si vascoscu rol in miscarile articulare. Cavitatea articulara — este un spatiu virtual, cuprins intre capetele osoase care se articuleaza si capsula articulara.

articulatiile pdf

Contine o cantitate mica de lichid sinovial. Prezenta unei presiuni negative in cavitatea articulara, cat si presiunea atmosferica participa la mentinerea in contact a suprafetelor articulare.

De ce trosnesc articulatiile

Ligamentele articulare- sunt articulatiile pdf fibroase care se insera pe cele 2 oase ale unei articulatii, contribuind la mentinerea in contact a suprafetelor articulare. Cand intre suprafetele care se articuleaza exista nepotriviri, apar diferite formatiuni fibro-cartilaginoase care realizeaza potrivirea suprafetelor artticulare meniscul articular din articulatia genunchiului sau discul articular din articulatia temporo-mandibulara.

  • Clasificarea articulatiilor dup funcia ndeplinit: 1.
  • Pentru sustinerea corpului si pentru deplasarea lui, oasele sunt legate intre ele in moduri diferite; ansamblul elementelor care unesc intre ele doua sau mai multe extremitati osoase alcatuiesc ceea ce numim o articulatie sau incheietura.
  • Cui să se ducă dacă doare articulația
  • Durerea articulară a bolii Parkinson
  • Clasificare : -dupa numarul oaselor ce intra in alcatuire : 1.
  • Весьма возможно, что мы найдем их стремящимися к сотрудничеству в куда большей степени, чем .

Tipuri de miscari in articulatii 1. La picior, cand planta priveste spre lateral si marginea externa a piciorului se ridica, se realizeaza pronatia, iar supinatia se realizeaza invers.

Bine ați venit la Scribd!

Mioara Mincu coordonator ,Dr. Roxana Maria Albu,Dr.

  1. Он снова обратился к экрану монитора, заставил стену города медленно поплыть по нему и начал поиски.
  2. Tratamentul artrozei deformante a umărului
  3. Articulatiile | PDF

Aspecte generale privind sistemul articular - pag. Scheletul omului si articulatiile - pag.

Încărcat de

Articulatiile pdf trunchiului. Scheletul membrelor — pag. Articulatiile - pag. Aparatul locomotor,Editurta ALLpag.